vegetables 1948264 1920

5 gouden dieet tips

Blog door Vivianne

Wil je afvallen? Maar lukt het je nooit om je dieet langer vast te houden? Of ben je bang dat je te hard van start gaat, waardoor je snel terug valt in oude gewoontes? In deze blog geef ik je 5 geweldig praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt. Het het mooiste is dat jouw ‘dieet’ met deze tips geen dieet blijft, maar simpelweg onderdeel wordt van jouw healthy habbits.

In deze blog ga ik niet in op de psychische kant van het afvallen. Natuurlijk is dat belangrijk. Gewoontes veranderen kan een uitdaging zijn. Loslaten van hetgeen dat je kent kan spannend zijn. De ‘angst’ dat je NOOIT meer een chipje of een wijntje mag kunnen je afleiden van je doel. Die angstige gedachtes zijn destructief en zorgen ervoor dat je nooit met 100% effort een nieuw voedingspatroon aangaat. Maar goed daar gaat deze blog niet over! In deze blog wil ik juist inzoomen op de praktische en organisatorische kant van het vasthouden van een gezond voedingspatroon.

Tip 1 – Plan!

Planning is tip nummer 1. Zonder planning lopen al je goede voornemens in de soep. Om een voorbeeld te schetsen: Je bent om 17:00 klaar op het werk. Je gaat daarna snel langs de supermarkt. Om 18.15 moet het eten op tafel staan, want zoonlief moet om 18.30 naar voetbal en je wilt zelf om 19:30 in de sportschool staan. Op zo’n moment heb je echt geen zin meer om na te denken over ‘ingewikkelde’ gezonde maaltijden. Je kiest dan voor de dingen die je kent – lekker gemakkelijk (helaas vaak niet gezond).

Ik ga even openhartig zijn, bij mij werkt het ook zo. Op zulke momenten maak ik snel een kommetje met kwark, blauwe bessen en orange fit proteine poeder. Daarnaast eet ik 3 wortels zodat ik mijn groentes binnen heb. Tja… op zich is dit een prima maaltijd, maar niet 4 dagen in de week. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn dochter. Ik wil toch niet dat zij het idee heeft dat een bak kwark met wortels een goede avondmaaltijd is?

Hoe dit anders kan? Plannen! Denk voor een aantal dagen vooruit. Kies wat gemakkelijke en gezonde recepten uit. Het liefst recepten waarbij je het recept eigenlijk niet meer nodig hebt als je aan de slag gaat in de keuken. Bijvoorbeeld gezonde pasta. Rundergehakt rullen met ui, knoflook en kruiden. Champignons er door bakken. Suikervrije tomatensaus erdoor heen. Laten pruttelen. Voor je kids pasta koken. Voor jezelf een koolhydraatarmere variant, linzenpasta is een optie. Of courgette pasta. Niets moeilijks aan – een kind kan de was doen. 

Daarnaast heeft plannen nog een voordeel: Als jij weet wat je op een dag qua voeding op te planning hebt, ga je minder snel snoepen of tussendoortjes pakken. Je weet immers dat er een hele lekkere carpaccio salade op je menu staat, dus waarom zou je dat droge Maria koekje nu pakken als je zo dadelijk iets veel lekkerders gaat eten? Je kunt dingen tegen jezelf zeggen als: ‘Je kunt dit tussendoortje nu wel pakken, maar ik heb meer aan dat biefstukje dat er op het menu staat. 1 het is voedzamer, 2 het verzadigd langer, 3 als ik mijn plan handhaaf val ik af’.’  

Tip 2 – Meal prep

Voor de meeste mensen is dit vaak het lastigst. Dan kom je gelijk tot de kern: veel mensen zijn impulsieve eters. Dit leidt vaak tot ongezonder en meer eten. Als je honger hebt ben je geneigd sneller iets in je mond te stoppen en dat zijn vaak niet de gezonde radijsjes maar eerder snelle suikers. Hoe kan je dat voorkomen? Nou eten van te voren voorbereiden! Zodat je het alleen maar uit de koelkast hoeft te pakken en/of op te warmen.

Ik werk zelf heel veel met groenten omeletten (recept). Ik maak er per bakbeurt 2. Zo heb ik die dag lunch voor mijn lief en mij (halve voor hem, halve voor mij). En ik heb de lunch voor de dag daarna ook al klaar! Ik hou van koken, maar het moet wel haalbaar zijn qua planning. Verder maak ik ook altijd een grote schotel oven groenten klaar. Die kan ik de ene dag bij het avond eten gebruiken (met wat vlees, vis en/of peulvruchten), de andere dag als lunch naast mijn omelet.

Tip 3 – Koop je groenten GROOT in

Groenten zijn bij een gezond voedingspatroon de basis. Je kunt niet genoeg groenten eten! Dus ga lekker los bij het inkopen. Als het in huis is, moet je er wat mee. Weggooien is zonde. En vaak zorgt dit voor veel creativiteit in de keuken. 

Elke zaterdag ga ik gezellig met mijn dochtertje naar de markt, daar koop ik al mijn groenten in. De kwaliteit van die groenten is prachtig en het is vaak wat goedkoper dan in de supermarkt. Daarbij liggen alle groenten vrolijk voor je uitgestald, hierdoor koop je groenten die je jouw aandacht in de supermarkt niet trekken. Portobello ‘s. Rettich, pastinaak, wilde spinazie, snijbiet…  Mijn creatieve foodbrain wordt enorm gestimuleerd bij het bezoeken van de markt.

Tip 4 – Experimenteer

Get out your comfort zone! Ga aan de slag in de keuken en maak gezonde gerechten die je nog nooit gemaakt hebt. Een lekkere en gezonde maaltijd zal je motiveren om door te gaan met experimenteren. Op deze manier krijg je steeds gezonde maaltijden in jouw standaard kookrepertoire. Op deze manier wordt gezonde voeding steeds meer onderdeel van jouw leven. En natuurlijk mislukt er iets een keertje, maar dat mag de pret niet drukken. Het zal niet lang duren voordat je 5 of 6 succesnummers hebt waar je mee kunt variëren.

Tip 5 – Motiveer

Resultaat motiveert. Hoe meet je jouw resultaat? Naast concrete metingen met weegschaal, foto’s en het opmeten van centimeters. Kun je natuurlijk ook monitoren hoe fit je je voelt. Welke progressie maak je met je trainingen? Hoe uitgerust word je wakker? Ben je ontspannen? Daarbij is het belangrijk dat je regelmatig monitort. Verwacht niet binnen 2 dagen resultaat, maar na een week consequent goed eten mag je echt wel een klein resultaat verwachten op een van de boven genoemde punten (fitheid, stress, gewicht). 

Aan de slag!

Na het lezen van deze 5 tips zit je waarschijnlijk op het puntje van je stoel om aan de slag te gaan. Ik zou zeggen: Ga ervoor! Maak een planning, maak een boodschappenlijstje en duik de keuken in. Mocht het niet meteen zo soepel lopen en verval je in oude patronen? Wees dan streng voor jezelf. Je wilt jezelf een gezond eetpatroon aanleren. Je bent bezig met het veranderen van jouw voedingspatroon, omdat je goed voor jezelf wilt zorgen. En niet omdat je jezelf wilt straffen.

Goede voeding is de beste beloning die je jezelf kunt geven – en dat verdien jij!

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl