fullsizeoutput 1aef

Waarom ik fan ben van eiwitpoeder & mijn kids eiwitkoekjes bakken

Blog door Vivianne

Het lijkt een enorme hype: proteine. Zelfs de mars compagny speelt er op in met High protein varianten candy bars. Heerlijk, maar even eerlijk is dit allemaal wel zo nodig? In deze blog vertel ik je dat stiekem mijn hele buik vol eet aan eiwitrepen – maar waarom ik het toch niet doe. Ik geen zin heb om elke dag vlees te eten voor mijn eiwitten of uitgebreide eiwitrijke salades te maken voor de lunch. Maar ik vertel je ook wat mijn truc is om toch voldoende eiwit binnen te krijgen.

 

Eiwitten, proteine, aminozuren

First things first: Eiwitten oftewel proteine gebruiken we in ons lichaam als bouwstof. Voor het opbouwen van spiermassa, sterkte botten, maar ook haren en huid. Wist je dat er ook eiwitten in je bloed hebt die zuurstof transporten (hemaglobine)? En het opbouwen van je hersenen? Kortom, je wordt sterker, energieker en slimmer als je voldoende eiwit eet.

 

Van eiwitten word je sterker, energieker en slimmer

 

Hoeveel is genoeg?

Een actief persoon die 3x per week sport en overdag ook voldoende beweging heeft kan 1,5 gram per kg lichaamsgewicht goed gebruiken. De absolute ondergrens is 0,8 gram per kg lichaamsgewicht. Mocht je echt fanatiek sporten en een hoge spiermassa hebben dan kan het zijn dat jouw lichaam zelfs 2 tot 3 gram per kg lichaamsgewicht nodig heeft.

1,5 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht per dag

 

Maar goed je bent best actief en weegt 70 kg, dus 105 gram eiwit per dag nodig. Hoe ga je dat doen? Mars High protein bars kopen bij het tankstation? Alleen maar kip en rijst eten? Hoewel die eerste optie wel heel lekker is, kan het gezonder. Je kunt natuurlijk variëren met vlees, vis en zuivel. Maar als je net zo als ik niet zo veel dierlijke producten wilt eten, voor elke maaltijd te moeten ‘koken’ of geen zin hebt in alleen maar kipfilet wordt het al een moeilijker verhaal. Is mijn beste advies: Gebruik eiwitpoeder! Het liefst die van orange fit 😉 dit is een mega goede, gemakkelijke en smakelijke aanvulling op je leven.

 

 

Mega goed

Eiwitten is een verzamelnaam. Onder deze noemer vallen 21 aminozuren. Met elk hun eigen functie. Je hebt ze allemaal nodig. Bij het kiezen van een eiwitsupplement is het belangrijk dat het een goed aminozuurprofiel heeft. Net zoals je bij een multivitamine kijkt naar de hoeveelheid en diversiteit aan vitamines. Zo zijn helaas de goedkopere varianten vaak wel lekker, maar niet echt goed. Tenminste als je doel is: Een sterk en gezond lijf opbouwen en behouden.

Ga voor kwaliteitsmerken
Waarbij de verhouding van het aminozuur leucine hoog is en er een natuurlijke zoetstof wordt
gebruikt (bijvoorbeeld Stevia).

 

Mega gemakkelijk

Een basis shake met water/(plantaardige) melk en eiwitpoeder is zo gemaakt. Deze shake kun je gemakkelijk uitbouwen naar een maaltijd door er fruit, groenten en/of noten aan toe te voegen. Hiervoor hoef je niet goed te kunnen koken. Een fijne blender is meer dan genoeg. Een ander opties is eiwitpoeder toevoegen aan je havermout of kwark, dit is ook geen zwaar werk.

♦  Start je dag met eiwitpoeder
Dan weet je in ieder geval dat je die hoeveelheid al binnen hebt. Maar houdt de
drempel laag en kies voor een gemakkelijke shake op basis van water/(plantaardige)
melk + poeder + eventueel wat fruit.  Vanuit daar kun jij gaan variëren om jouw
favoriete samenstelling te ontdekken.

 

 

Mega lekker

Houd je van zoet en wil je gezond snacken? Dan kun je jezelf helemaal uitleven met eiwitpoeder in de keuken. Maak fluffy pancakes, verwarmende appelcake of kleine koekjes. Mijn kids kregen vanaf 1 jaar al eiwit koekjes, gemaakt van eiwitpoeder, havermeel en kokosdrink. Veel mensen reageerden hier vreemd op. Maar ik vind baby beschuits gemaakt van suiker en andere dingen veel vreemder. Toch is dat laatste sociaal meer geaccepteerd.

♦  Gezond bakken, verwacht een gezondere smaak
Ga je aan de slag met eiwitpoeder baksels? Verwacht dan geen stroopwafel
of new york cheesecake smaak. Hoewel de recepten je wel op dat been
zetten is de uitkomst (vaak) echt wel lekker, maar echte chocolade koekjes
smaken toch anders. Maar…… Dan weet je wel zeker dat jouw eigen
baksel gezonder is.

 

Aan de slag!

Ben je geïnspireerd om eiwitpoeder te gaan gebruiken? Vraag tijdens je volgende training een gratis proefzakje orange fit aan jouw trainer.

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl