brown cane sugar cubes 1462968759hKm

Sugar free: Ook geen verborgen suikers!

Blog door Vivianne

‘Een maand lang suikervrij, dat doet lukken!’ zal je denken. Je bent van plan allemaal gezonde producten te kopen. Vol goede moed stap je de supermarkt binnen met als doel je karretje vol te laden. Dit blijkt helaas toch moeilijker dan gedacht, want in veel ‘gezonde’ producten blijkt toch (een vorm van) suiker te zitten, oftewel ‘verborgen suikers’.

In deze blog ga ik dieper in op deze verborgen suikers. Op deze manier wil ik je bewust maken van deze verborgen suikers, zodat je leert goede keuzes te maken. Na het lezen ben je bekend met de bekendste benamingen voor deze verborgen suikers. Vervolgens laat ik je een paar producten zien die meer suikers bevatten dan je verwacht (en hoopt). Ik sluit deze blog af met een paar praktische tips om jouw suikervrije maand tot een succes te brengen.

 

Verborgen suikers

Wanneer wij aan suiker denken, denken wij vaak letterlijk aan suiker. Maar de voedingsindustrie gebruikt diverse vormen van suiker, waardoor het soms lastig om na te gaan of er suikers in een product zitten . Het gaat in deze blog te ver om de hele lijst te benoemen, maar neem eens een kijkje op deze site. Hier vind je een lijst met 146(!) vormen van suiker. Veel voorkomende benamingen zijn; dextrose, druivensuiker, fructose(-stroop), glucose(-stroop), maltodextrine, melasse(-stroop), sacharose en sucrose.

 

Eiwitrijke, natuurlijke en biologische producten zijn gezonde keuzes… Toch..?

Het antwoord daarop is: ‘Ja, zolang het onbewerkt en niet ‘ verrijkt’ is zeker! Maar is het product dat verrijkt met eiwitten wil dat niet altijd zeggen dat dit een gezonde en suikervrije keuze is. Ik ben de supermarkt in gedoken voor bewijsmateriaal.

 

Vifit proteine

Lekker, yoghurt drank met een smaakje en extra proteïne. Klinkt te mooi om waar te zijn toch? En dat is het ook. Zoals je kunt lezen is het 2e hoofdingrediënt suiker. Daarnaast zit er nog oligofructose en fructose in.

 

Eat Natural – Fruit & Nut bar

Deze naam is erg misleidend. Wanneer ik lees ‘eat natural’, ga ik er van uit dat het natuurlijk is. Dit is jammer genoeg niet zo. De ingrediëntenlijst begint al goed, met als 3e ingrediënt: Suiker. Verder zit er nog glucostroop in, nog meer suiker en honing.

 

 

Gerookte kipfilet

Biologisch wil nog niet altijd bekenden dat iets suikervrij is…. Dextrose, rietsuiker.

 

Biologische pompoensoep

Nog een voorbeeld dat laat zien dat biologisch niet altijd betekent dat het daadwerkelijk gezond is. Deze biologische pompoensoep bevat rietsuiker en dextrose.

 

Aan de slag!

Eigenlijk is het vermijden van suiker heel simpel, maar je zult wel wat vaker in de keuken staan en wat creatiever moeten gaan zijn. Ik geeft mijn cliënten meestal de volgende regels:

  • Eet zo natuurlijk mogelijk
    Alles wat je letterlijk in de natuur kunt vinden is natuurlijk. Een voorbeeld: onbewerkte noten zijn in de natuur te vinden, borrelnoten niet. Vers fruit is weer natuurlijker dan gedroogd fruit, maar gedroogd fruit is weer natuurlijker dan graankoeken met gedroogd fruit.
  • Vermijd pakjes en zakjes
    Een kruidenmix om je kip kerrie saus te maken is natuurlijk gemakkelijk, maar bevat bijna altijd een vorm van suiker. Probeer creatief te zijn en bereid je saus met kruiden en verse ingrediënten. Dit geldt ook voor gemarineerde vlees en vis producten. Maar ook voor kant-en-klare vegetarische vleesvervangers.
  • Minder ingrediënten = beter
    Hoe langer ingrediëntenlijst van een producten, hoe groter de kans dat het suikers bevat. Lees daarom altijd de verpakking en zoek ingrediënten die je niet kent op op internet. In het begin kost dit veel tijd, maar je krijgt hier al snel meer kennis over zodat je er steeds minder tijd aan kwijt bent.

Tot slot

Hopelijk inspireert deze blog je om bewust naar de ingrediëntenlijst te kijken van de producten die je koopt, zodat je suikervrije keuzes kunt maken. Leuke sites om inspiratie op te doen met betrekking tot suikervrije voeding zijn; focusonfoodies en feelgoodbyfood.

Voor nu veel succes!

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl