Het succes recept voor een gezond diner is het hebben van een simpel stappenplan. Hiermee kun jij zonder al te veel moeite gezonde, voedzame en lekkere maaltijden op tafel zetten (zonder altijd een kookboek te hoeven gebruiken OF altijd hetzelfde te moeten eten!). Lees verder en leer meer over mijn eenvoudige stappenplan. Met vandaag de 1e stap: Kies je groenten.
Een gezond avondmaal bestaat uit veel groenten. Mijn bord is elke avond voor 50% gevuld met groenten. Ik geef toe dat een traditioneel AVG-tje niet uitnodigt tot het eten van zoveel groenten. Zelfs ik moet mijn best doen om 300 gram sperziebonen met nootmuskaat weg te kanen.
Groenten moet je dus anders gaan benaderen. Het zijn namelijk geen dingen die voor straf op je bord liggen. Nee, het zijn wonderlijke vitamine bommetjes, waarmee je heel veel kunt variëren. En je bent niet gelimiteerd aan een groentensoort per maaltijd. We eten niet meer ‘bloemkool met kaassaus’ of ‘boontjes met boter en nootmuskaat, maar bloemkool met een saus van verse wortel en tomaten of sperziebonen met gebakken champignon, ui en verse peterselie. Doordat je meer groenten met elkaar combineert en er een echt gerecht van maakt, krijg je een spannende smaak. Hierdoor wordt groenten eten een makkie.
Als het aan mij zou liggen eten we elke avond gegrilde paprika, want dat vind ik echt het ALLER lekkerst! Maar om ongenoegen bij mijn gezin te voorkomen, heb ik mezelf aangeleerd om te koken met seizoensgroenten en groenten die in de aanbieding. Maar ik ga ook graag naar de markt om me daar te laten adviseren over welke groenten ik echt een keer MOET proberen. Dan kom ik thuis met raapstelen, boterbonen en andere groenten die ik nooit/weinig gebruik. Op die manier daag ik mezelf uit om te koken met groenten die niet het eerst in mij opkomen. Hierdoor wordt ik gestimuleerd om te experimenteren in de keuken en nieuwe gerechten te bedenken.
Soms lukt het me om mijn partner over te halen tot het eten van 6 stengels bleekselderij. Maar onze kleine meid van 2 laat zich echt niet overhalen. Ik moet de groenten echt oppimpen zodat iedereen tevreden is. Dit kan even een zoektocht zijn, maar ik zal een paar van mijn trucjes delen:
Als je jouw diner opbouwt volgens mijn stappenplan (dus als eerste stap de groentes kiezen en daar jouw bord voor 50% mee vullen), zijn de groentes eigenlijk de hoofdrolspeler(s) van jouw maaltijd. De overige zaken, zoals eiwitten (25%), koolhydraten (20-25%) en vetten (5%) zijn daardoor minder vertegenwoordig. Maar niet minder belangrijk! Het gaat om het hele plaatje. Daarom ga ik je in mijn volgende blogs leren welke stappen je moet doorlopen om de juiste keuzes te maken wat betreft eiwitten, koolhydraten en vetten. Maar dat komt later. Voor nu mag je lekker kleurrijk en creatief aan de slag met de inspiratie en tips uit deze blog.
Eet smakelijk!