Vaak 1

SOS: Vaak, vet en veel eten – Vakantie editie

Blog door Vivianne

Het VVV, we bezoeken het bijna allemaal in de vakantie periode. En ik heb het niet over het degelijke VVV kantoor. Nee ik heb het over Vaak, Vet en Veel vreten tijdens je vakantie. De dagen worden gevuld met luxe ontbijtjes, decadente lunches op het strand en ’s avonds lang tafelen. Maar ook moet de lokale keuken ontdekt worden, dus de gelateria en pâtisserie menigmaal bezocht. Eenmaal terug thuis heb je het gevoel alsof je de komende maand niet meer hoeft te eten, omdat je zo vol zit. Niet per se een fijn gevoel toch? Dit kun je voorkomen. Niet door een ‘vakantie dieet’ te volgen, maar een speelruimte voor jezelf te bepalen. Waardoor jij lekker kunt genieten van goed eten op vakantie, maar niet doorslaat in VVV-gedrag. In deze blog deel ik een aantal opties hoe jij jouw speelruimte kunt kaderen. Lees vooral verder en kies een optie die bij jou past.

 

Optie 1 – Intermitting fasting

Je kunt starten met intermitting fasting. Dit houdt in dat je er voor kiest een aantal uur op een dag niet te eten. Bijvoorbeeld 16 uur. In de praktijk betekent dit vaak dat mensen later beginnen met eten op een dag. Later ontbijten eigenlijk. Dit heeft allerlei gezondheidsvoordelen, maar daar gaat deze blog nu niet over. Tijdens de vakantie kan IF er voor zorgen dat je de V van vaak en veel er al af snoept. Doordat je minder uur eet op een dag eet je sowieso minder vaak, maar de kan dat je minder eet is ook groot.

Hoe doe je dit als je een ontbijtbuffet hebt? Schuif gezellig aan bij de rest van het gezelschap maar begin eerst met een paar koppen thee voordat je begint met eten. Wanneer je met een grotere groep bent blijf je vaak wat langer aan tafel zitten, de kans is groot dat je dan meer gaat eten dan je eigenlijk wilt. Als je wat later start met eten beperk je dit aanzienlijk.

Hoe doe je dit als je niet weet wanneer je eerste maaltijd dan gaat zijn omdat je op pad gaat? In eerste instantie rustig ademen. Je lijf heeft voor 40 dagen aan energie opgeslagen. Dus die paar uur ga je heus overleven. Maar geeft dit je stress, neem dan iets te eten mee voor ‘nood’ situaties.

 

 

Optie 2 – Brunchen

Het eten is tijdens de vakantie vaak wat luxer en uitgebreider. Na een uitgebreid ontbijt is de behoefte aan een lunch vaak minder. Gebruik dit! Ga voor een lekkere en voedzame brunch. Hierdoor hoef je ook niet moeilijk te doen over de lunch, omdat het nu eenmaal lunchtijd is. En kun je aan je lichaam voelen waar je behoefte aan hebt.

 

 

Optie 3 – Koning, sloeber, zwerver- methode

Persoonlijk vind ik deze het prettigst. Je kiest een maaltijd uit waar je goed en uitgebreid eet. De overige maaltijd houd je een beetje karig. Het hoeft natuurlijk niet bij elke maaltijd een feest te zijn. Dat is thuis ook niet het geval. Vaak in je ontbijt en lunch redelijk sober, maar het avondeten juist meer aangekleed. Dit kan op vakantie ook prima. En bedenk: het beste ingredrient voor een lekkere maaltijd is honger. Honger maakt rauwe bonen zoet. Honger maakt een huiskok tot chefkok.

 

Optie 4 – Tussendoortje als maaltijd

Deze methode is de favoriet van elke ijsliefhebber. Mocht je helemaal gek zijn van Gelato. Dan kun je jouw (dagelijkse) bezoekje aan de ijssalon gaan zien als lunch. In plaats van een een broodje met kaas, eet je ijs. Ik zou niet zeggen dat het goed is voor je tanden of voor je bloedsuikerspiegel. Maar deze manier wordt dat ijsje geen extraatje, maar een vervaging van een maaltijd. Met deze truc kom je niet extreem boven je kcal-behoefte uit en zal je dus ook niet zo veel last hebben van een vakantie VVV.

 

 

Optie 5 – Ranking methode

Buffeten is voor sommigen echt een enorme uitdaging. ‘Het is allemaal zo lekker! Ik wil het allemaal!’ Als je jezelf hier in herkent is de ranking methode iets voor jou. Hierbij loop je het buffet rustig af om te screnen wat er allemaal is. In je hoofd geef je punten aan het eten. Die American pancakes geef je misschien een 7, maar dat versgebakken witte brood met boter en ei een 8. Alles wat onder de 8 valt en niet voedzaam is, komt niet op jouw bordje terecht. Op deze manier maak je bewuste eetkeuzes, waardoor je meer geniet van minder.

 

 

Nu jij.

Pas een van deze methodes toe en kijk wat voor jou werkt. Het kan zijn dat de ene dag zich beter leent voor het ene en de andere dag meer voor het ander. Allemaal goed. Het gaat om flexibiliteit en balans. Van een vakantie-VVV wordt niemand op de lange termijn happy. En het is niet nodig. Je kunt heerlijk van eten genieten van je vakantie door een deze methodes toe te passen.

 

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl