Vegan vervangers

High protein, low carb the Vegan way – Hoe dan?

Blog door Vivianne

Vegan eten is hip and happening. Persoonlijk vind ik dat een mooie beweging. Hoe belangrijk is het om elke dag een stukje vlees op je bord te hebben als je weet hoe veel drinkwater daarvoor verbruikt wordt? En dat terwijl er mensen sterven aan een drinkwater tekort? 2400 liter water is er nodig voor 1 hamburgertje. Ja 1! Daarom besloten wij als gezin zijnde onze consumptie van dierlijke producten drastisch te verminderen. 

Maar ja, hoe doe je dat als je voedingspatroon voornamelijk bestaat uit veel eiwitten en weinig koolhydraten? En als je ook niet te veel soja binnen wilt krijgen? Ja inderdaad, dat is best een zoektocht. Geen stress, ik heb een aantal goede eiwitrijke Vegan producten gevonden. Deze pareltjes deel ik in deze blog met je.

In deze blog ga ik niet verder in op de gezondheids-, milieu en dierenleedaspecten. Ik wil je wat praktische tools mee geven waar je direct mee aan de slag kunt. Of je nu voor 100% vegan wilt eten of kiest voor een paar dagen in de week Vegan – minderen in dierlijke producten kan nooit kwaad! 

Pulled oats van Gold&Green

Deze veganistische vleesvervanger is gemaakt van haver-, tuinbonen- en erwteneiwit. Waardoor veel vezels en eiwitten bevat. Even voor het idee kipfilet bevat per 100 gram 24 gram eiwitten, pulled oats 30 gram! Erg voedzaam dus.

Qua smaak het het veelzijdig het past prima op een wrap, indiaanse curry’s of Italiaanse sauzen. Zelf heb ik het laatst gecombineerd met een pompoen andijvie stampotje 😋.

Te koop bij AH. In verpakkingen van 175 gram voor € 2,99.

Beyond meat burger

Het is altijd een feestje bij ons thuis als ik deze jongens op tafel zet. De burger is heeft zijn eiwitten te danken aan erwten (18 gram per 100 gram) en de vetten voornamelijk afkomstig uit kokosolie.

Persoonlijk vind ik de burgers lekkerder als ik er wat gerookte paprika poeder over heen strooi. Qua structuur en smaak is het echt een plantaardige vervanger van de hamburger. Het combineert daarom goed met zoete aardappel of pastinaak frietjes (en Vegan mayonaise natuurlijk!).

Te koop bij AH. Voor 2 burgers betaal je € 5,99.

Lempeh (Hobbit)

Tempeh maar dan gemaakt van lupine bonen in plaats van soja, echt top! En superveelzijdig. Per 100 gram bevat lempeh 16,5 gram eiwitten.

De smaakt heeft veel weg van tempeh. Dus als je van tempeh lekker vindt, lust je dit ook zeker. Net als bij Tempeh moet je niet bang zijn om kruiden te gebruiken. Combineert goed met Indiaanse en Indonesische gerechten.

Te koop bij Ekoplaza. Maar ook op diverse eko webshops. Voor 200 gram ben je € 3,39 kwijt.

Bumi 

Bumi zijn gekruide lempeh blokjes. Super gemakkelijk, je hoeft dus niet moeilijk te doen met ingewikkelde marinades. Het nadeel is dat het qua voedingswaarden hierdoor minder gunstig uit komt. Het eiwitgehalte per 100 gram ligt tussen de 10,7 – 11,3 (afhankelijk van welke variant je kiest).

Dit merk heeft 3 smaken: Indiaans, Mexicaans en Aziatisch. Alleen de Aziatische variant bevat helaas soja. Goed te verwerken in roerbak recepten of curry’s

Te koop bij Ekoplaza en enkele biologische supermarkten. Per verpakking (175 gram) betaal je € 3,95.

Seitan gehakt

Seitan is gemaakt van tarwe en water. Het heeft een sponsachtige structuur en een hartige smaak. Het komt uit je Japanse keuken. Het eiwit gehalte is zeer hoog 26,6 gram per 100 gram.

Het voordeel van Seitan van De Hobbit is dat het al wat gekruid is, dus veel heeft het niet nodig. Gebruik het bijvoorbeeld als gehakt in je bolognese saus.

Seitan gehakt is te koop bij Ekoplaza en andere eko winkels. Je betaalt € 4,06 voor 200 gram.

Overzicht voedingswaarden

Product KcalEiwkhdVetSoja Toegevoegd suiker
Pulled oats213308,85,9NeeNee
Beyond meat266185,319NeeJa, malto-
dextrine
Lempeh14416,53,54,8NeeNee
Bumi202-22010,7-11,38,4 – 10,510,7 – 12,4Alleen
aziatische variant
Ja, rijst-
stroop
Seitan gehakt – Hache13926,660,7JaNee

Wat staat er bij mij op het menu?

‘Maar wat eet jij dan precies?’ Is een vraag die ik vaak krijg. Ik vind zelf de voedingswaarden van Pulled oats en Seitan gehakt het aller mooist. Het nadeel van Seitan gehakt is dat het gekruid is met Shoyu (dat bevat weer Soja bonen). Dat is de reden waarom ik vooral kook met Pulled oats. Verder staat de Beyond meat burger sowieso 1x per week bij ons op het menu.

Ik zit er over na te denken om zelf seitan te gaan maken, dit schijnt helemaal niet zo moeilijk te zijn. Maar als het te veel rotzooi geeft dan blijf ik het gewoon kant-en-klaar kopen hoor 😌.

De recepten die ik maak, zal ik de komende periode met je delen. Hopelijk inspireer ik je om wat vaker Vegan te eten en ga je lekker aan de slag met deze mooie eiwitrijke Vegan producten.

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl