Target PT Calendar

Healthy new year – Healthy new habit

Blog door Vivianne

2021! Wat hebben we naar je uitgekeken! Wij wensen iedereen een fit, gezond en sociaal jaar toe. Misschien heb jij net als velen goede voornemens gemaakt voor dit komende jaar, want inderdaad de beste versie van jezelf is nooit af. Er zijn altijd wel zaken die je wilt optimaliseren. En dat is goed ook, dit zorgt er voor dat je drive hebt om te blijven groeien. Of dit nu is op gezondheidsvlak, in je werk of in je privé leven. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw goede voornemen deze keer slaagt? Dat is heel eenvoudig: Houd het simpel, klein en praktisch. En lees deze blog door, want ik geef je een praktische handleiding waarmee jij jouw goede voornemen tot een succes gaat volbrengen.

 

Voornemen >  1 dagelijkse handeling > gewoonte  

Een voornemen is leuk, maar zolang je er praktisch geen vorm aangeeft heb je er helemaal niets aan. Stel je wilt ‘gezonder leven’, dan kun dat alleen maar realiseren als je daadwerkelijk iets doet om gezonder te leven. Maar daar komt de crux, want je kunt wel honderden dingen doen om gezonder te leven: bewegen, sporten, mediteren, geen alcohol, geen suiker, meer slaap, de natuur in etc. Wanneer jij jouw goede voornemen zo in praktijk wilt brengen dan weet je echt niet meer waar je moet beginnen en hoe je de tijd in moet plannen om die gezondheid bevorderende activiteiten te volbrengen. Je raadT het al: Dan gebeurt er helemaal niets! Less is more! Dus: Kies 1 voornemen en formuleer daarbij 1 simpele actie die je dagelijks uitvoert. Hoe eenvoudiger, hoe groter de kans is dat je slaagt. 

Wanneer je datgeen structureel uitvoert, en dus een gewoonte wordt, leidt die kleine actie tot groot resultaat. Elke lawine start immers met een sneeuwbal die begint te rollen, omdat deze blijft rollen zorgt dat echt resultaat. Jij hebt nu een kleine sneeuwbal in je handen en jij bent degene die nu bepaalt of je deze door de sneeuw laat uitrollen en uitmonden tot een grote lawine…

Kies 1 handeling

Voor veel mensen in een gezondere lifestyle een voornemen. Is dit ook jouw voornemen? Kies dan 1 van de onderstaande acties die je dagelijks gaat uitvoeren. Ja 1 is genoeg! Mocht je die ene actie volledig tot een gewoonte zijn getransformeerd, dan kun je beginnen aan de volgende actie. 

Gezonde gewoontes

– Drink 2 liter water per dag
– Eet dagelijks 400-500 gram groenten 
– Eet 3 keer per dag, geen tussendoortjes
– Beweeg of sport dagelijks 60 minuten 
– Eet elke maaltijd rustig eten (verleng je huidige eettijd met 50%)
– Doe dagelijks een korte stretch- of yoga flow
– Doe elke dag 5-10 min een ademhalingsoefening
– Schermtijd verminderen <1 uur per dag
– Slaap tussen de 7-8 uur per nacht

Make it a habit

Wist je dat je drie maanden nodig hebt om van een kleine handeling een nieuwe, onbewuste gewoonte te maken? De eerste periode moet je bewust tijd nemen en inplannen om die kleine actie uit te voeren. Maar na verloop van tijd doe je dit onbewust, omdat je dit gewoonweg doet. Het is dan een onbewuste gewoonte geworden, die je structureel uit voert. En die gewoonte gaat je helpen naar de beste versie van jezelf. 

Om jezelf te helpen kun je gebruik maken van een vakjes kalender. Deze hang je op, op een plaats waar je dagelijks komt. Dagelijks vul je deze kalender in met een groen vinkje (als je jouw dagelijkse handeling hebt volbracht) of een rood kruis (als je dat niet hebt gedaan). Door die vinkjes en kruisjes wordt het met een oogopslag duidelijk hoe goed of slecht je bezig bent. Door het visueel te maken, is de kans groot dat jij van jouw goede voornemen een gewoonte maakt!

80/20-regel

Wanneer je 3 maanden langminimaal 72 groene en maximaal 18 rode kruisjes hebt gezet, heb jij jezelf een nieuwe gewoonte aangeleerd! En die gewoonte gaat voor een groot deel onbewust, dus die kun je gemakkelijk behouden! 

Natuurlijk willen we 100% succes boeken. Maar we moeten eerlijk zijn. Hoe realistisch is het om van jezelf te verwachten dat jij jouw nieuwe doelstelling 100% van de tijd na leeft? Het belangrijkste is nog dat jij van jouw gekozen actie een gewoonte maakt. Een gewoonte die je kunt handhaven, maar die je wel enigszins flexibiliteit geeft om dat praktisch mogelijk te maken. Dus 80% van de tijd houdt je jezelf aan de gekozen doelstellingen en 20% van de tijd heb je de ruimte om een misstap te maken of een keer bewust te spijbelen. 

Reflect and act 

Stel jouw doelstelling is om dagelijks vijf minuten een ademhalingsoefening te doen. Dit is je al zeven dagen achter elkaar gelukt, maar op dag acht kun je er echt geen tijd voor vrij maken. Op die dag zet je een rode kruis op je kalender. Maar… ondanks dat rode kruis kun je er wel voor kiezen om een soort compensatie te doen in de vorm van rustig tien keer in- en uit te ademen voordat je gaat slapen. Het levert je weliswaar geen groene vink op, maar je laat het ook niet helemaal los. 

Jouw doelstelling kan zijn: drie maaltijden eten en tussendoor niets. Dit gaat 6 dagen goed en daarna pak je tussen de maaltijden door een tussendoortje rond 11.00. Die dag mag je geen groene vink zetten. Spreek jezelf toe en pak de draad weer op. Want door de draad direct weer op te pakken en de dagen erna weer groen te laten kleuren, pak je het momentum terug en heb je het ritme te pakken waarin je jouw doelstelling gaat bereiken. Die 20% geeft je ruimte en lucht, wanneer het even nodig is. De dagen nadat het een keer mis is gegaan, zijn wel het moment om het weer op te pakken en de goede lijn van daarvoor door te trekken. Alles valt en staat met consequent handelen. ‘It’s simple, not easy’. 

Actie! 

Voor nu is het simpel! Kies een voornemen en een praktische handeling die je dagelijks gaat uitvoeren. Hang een vakjes kalender of voor onze sporters: Hang jouw Target PT Calender op je WC. Voer dagelijks je handeling uit en make it a healthy habit! Good luck! 

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl