IMG 2679

STAP 1 – Een leven lang slank met de stoplichtmethode

Blog door Vivianne

Heb jij allerlei diëten geprobeerd, maar heeft niets langdurig het gewenste resultaat opgeleverd? En wil jij niets liever dan een leven lang slank zijn, zonder dieet? Maak dan kennis met de stoplichtmethode. In deze blog leer ik je het beste voedingspatroon dat je kunt hebben, namelijk: jouw persoonlijke voedingsformat. Deze stel je zelf samen met de stoplichtmethode. Aan het eind van deze blog weet je precies wat je te doen staat.

 

Groen, oranje en rood

We hebben allemaal bepaalde producten waar je niet aan moet beginnen, omdat er dan een knop omgaat en je door blijft eten. Voor mij is dat Tony chocoloney, maar voor een ander zijn dat nacho’s met kaas of brood met hagelslag. Deze producten behoren op de zogenaamde rode lijst ‘Avoid, minimize foods’. Je kunt heel hard je best doen om daar zo min mogelijk van te eten en daar veel energie aan verspillen. Maar het werkt veel beter om jezelf te focussen op hetgeen dat je graag en veel wilt eten. Dit is de voeding bijdraagt aan een goede energie en waar je blij van wordt (ook op lange termijn). De groene lijst – ‘Anytime, Anywere foods’. Daarnaast wil je ook bewust ruimte overlaten voor jouw oranje lijst, de  ‘Sometimes, small doses foods’.

 

Wanneer je weet op welke producten je lekker gaat, geeft dat je een duidelijk overzicht. Vanuit hier kun je een voedingsformat voor jezelf creëren dat niet voelt als een dieet, maar dit is de manier waarop jij gewoon eet. Je praat niet eens over volhouden. Je eet wat je lekker vindt en waar jij je goed bij voelt – korte en lange termijn.

 

 

Groene lijst

Dit zijn de ‘Anytime, anywhere foods’. De voedingsmiddelen van deze lijst eet je graag, want het is lekker, voedzaam en gemakkelijk te bereiden. Het fijne aan deze producten is dat je hier goed voelt of je verzadigd bent. Je over-eet niet. Dit zijn bijvoorbeeld: verse courgette soep, eiwit smoothie of boerenkoolstampot.

 

Oranje lijst

Hieronder vallen de ‘Sometimes, small doses foods’. Dit zijn de producten die je af-en-toe, met mate eet en/of met veel aandacht wilt eten.  Dit zijn de producten waar je niet gelijk helemaal op ‘aan’ staat en standaard bij over-eet, maar wel erg lekker vindt. Op deze lijst staan ook de producten die je niet dagelijks wilt eten, omdat dat niet heel lekker voelt of je het heel lekker vindt. Sommige mensen kunnen af-en-toe brood eten, maar als ze het dagelijks eten krijgen ze er buikklachten van.  Verder kun je denken aan tempeh op meatless Monday of zuurkool. Op zich wel lekker, maar niet te vaak. Een toefje slagroom naast vers fruit. Lekker, maar niet te vaak.

 

Rode lijst

De zogenaamde ‘Avoid, minimize foods’ vallen onder deze noemer. Dit zijn de voedingsmiddelen die:

  • Niet bijdragen aan jouw doel
  • Je altijd over eet
  • Je allergisch voor bent
  • Darmklachten van krijgt
  • Je echt niet lekker vindt

 

Dit kan zijn: slagroomijs, paprika chips, maar ook voedzame dingen zoals pindakaas waar je geen maat kunt houden (pindakaas is bij veel mensen een rood gevalletje).

 

 

Jouw stoplicht

Je gaat jouw voeding opdelen in drie lijsten (groen, oranje en rood). Schrijf alleen de voedingsmiddelen op die er toe doen. Chips speelt bij mij geen grote rol. Dit zal ik heus wel eens een keer eten, maar dit komt zo weinig voor dat ik het niet op mijn rode lijst heb geplaatst. Chocolade daarentegen wel. Zo staat 85% chocolade op mijn groene lijst. Dit eet ik graag dagelijks en het voegt in mijn ogen iets toe aan mijn doelstelling. Chocoladenoten staan wel op mijn rode lijst. Havercappuccino en garnalen op mijn oranje. Deze producten wil ik wel gebruiken, maar niet te vaak. Te veel koffie voelt niet lekker en garnalen lust ik zo af en toe.

 

 

Duurzame gewoontes

Wanneer je overzicht gecreëerd hebt doordat je de lijsten hebt ingevuld weet je welke producten je graag en vaak wilt eten, welke minder en zo min mogelijk. Het gaat er niet om dat je alleen van de groene lijst eet. Als jij elke dag graag 1 klein koekje eet, omdat je dit heel erg lekker vindt en het prima bij dat ene koekje kunt houden – dan mag deze op de oranje lijst. Op deze manier laat je ruimte voor dat koekje. Waardoor zo’n voedingsformat niet voelt als een te strakke bloes waar je jezelf in propt. Het betekent ook niet dat je nooit wat van de rode lijst mag eten. Waar het om gaat is dat je bewust bent van jouw voorkeuren en dat je hieruit duurzame en goede gewoontes uit ontwikkelt.

 

 

Toepassing

De groene en oranje lijst is eigenlijk het belangrijkst. Stel met behulp van je groene lijst een aantal gerechten (ontbijt, lunch en diner opties) samen. Die je aanvult met wat oranje artikelen.

 

Hieronder een aantal voorbeelden. Let op! Mijn rood hoeft niet jouw rood te zijn. Mijn oranje kan jouw rood zijn. Het gaat er om hoe je met het product om kunt gaan en welk gevoel het je geeft. Wanneer jij ‘aan’ gaat bij pindadadelkaas dan is dat rood. Als jij standaard 3x zoveel rijst eet als het witte rijst is i.p.v. zilvervliesrijst – dan is dat ook rood. 

 

 

Ontbijt

Magere kwark met eiwitpoeder, vers fruit en 10 gram pure hagelslag

Speltbrood met gekookt ei en 1 plakje salami worst

Lunch

Rijstwafel met pindadadelkaas , rijstwafel met gekookt ei, ½ orange fit protein bar

Omelet van 2 eieren, 100 ml ei-eiwit, groenten, 10 gram feta kaas en 15 gram mayonaise

Diner

Hamburger, knoflooksaus, gepofte aardappel en gegrilde groenten

Gestoofde kip in rodewijssaus met spekjes en groenten, witte rijst en salade

 

Tussendoor

  • 3x Haver cappuccino
  • 20 gram 85% pure chocolade
  • 20 gram ongezouten nootjes
  • 1 appel

 

 

Jouw voedingsformat

 Ga aan de slag met jouw format. Vul het in met 80% groene producten. De overige 20% bestaat uit oranje producten (met een klein beetje rood). Merk je dat je toch meer van je oranje of rode lijst eet? Ga dan weer terug naar de tekentafel en vul je lijsten op nieuw in. Welke producten vind je echt lekker, eet je graag en kun je gemakkelijk bereiden/kopen. Vraag geen moeilijke dingen van jezelf. Het moet praktisch haalbaar zijn. Is het niet haalbaar om wekelijks naar de boerderij 20 km verderop te gaan voor verse Jersey koeien melk, kwel jezelf dan niet. Ga op zoek naar een praktisch, lekkere en voedzame oplossing!

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl