Vakantie vibe

Angst om aan te komen tijdens je vakantie?

Blog door Vivianne

Heerlijk die vrije dagen in het vooruitzicht. Luie ochtenden,  lome avonden, veel zo en gezelligheid. Maar ook minder sporten, meer eten en drinken. Aan de ene kant kijk je er naar uit, aan de andere kant voel je wellicht wat stress over de eventuele vakantie kilo’s. Ik kan me nog heel goed herinneren dat mijn zus haar sportieve vriend mee op vakantie nam. Ze moest elke dag van hem hardlopen en allerlei oefeningen doen. Want ze was aan het afvallen en die lijn zou ze op vakantie doortrekken. Dit leverde heel wat frustratie bij haar op. Ik als jonger zusje vond het wel leuk om haar te zien ploeteren terwijl ik relax bij het zwembad lag. Na de opbrengst na de vakantie was: veel frustratie + 1 kg er bij. Dit schouwspel heeft mij heel wat geleerd. En die kennis gaat jou helpen op zonder frustratie (op dat gebied) je vakantie door te komen.

 

Wat wil je?

Vaak gaat er veel aandacht uit naar hetgeen dat niet wilt.  In dit geval is dat waarschijnlijk niet oververmoeid terugkomen van vakantie met het gevoel alsof je fysiek bent ontploft. Mijn ervaring is dat wanneer je focust op hetgeen dat je niet wilt. Dat juist wel krijgt. Denk maar eens NIET aan een roze olifant. Onmogelijk. Dus ga denken aan hetgeen dat je wel wilt. Hoe wil je je voelen op vakantie. Welke energie wil je hebben? Waar wil je jouw tijd aan geven? Hoe wil je terugkomen van vakantie?

 

Vakantie = pauze

Vakantie is een lange pauze. Een break van de alledaagse dag. In mijn geval is de vakantie vooral een pauze om rust te nemen. Terugschakelen naar een lagere versnelling, want de dagen zijn nu vaak vol met allerlei taken. Ik heb niet de behoefte om veel prikkels te ervaren. Ik wil vrijheid ervaren. Ontspannen. Ik wil terugschakelen naar de 2e-3e versnelling. Ik wil tijd, maar vooral aandacht geven aan mijn partner en kinderen. Beetje kneuteren. Niet productief zijn. Ik zeg het verkeerd. Ik wil onproductief zijn.

 

En jij? Wil jij juist vrijheid ervaren door nieuwe ervaringen op te doen? Veel buiten te zijn of veel sociale interactie op te zoeken? Misschien wil jij je herboren voelen en deze vakantie gebruiken om de eerste stap naar je nieuwe lifestyle te zetten (starten met dagelijkse wandeling, intermitting fasting).

 

Wat het ook is. Het is in ieder geval fijn dat inzicht hebt in hetgeen dat je graag wilt. Bespreek dit wel even met je reisgenoten. Want als die juist het idee hebben om van alles te ondernemen kan dit wrijving opleveren.

 

Jouw speelruimte

Hoe ziet dat er praktisch voor jou uit? Wij hebben jonge kinderen dus het dagritme wordt door een groot deel bepaald door hen. Lang uitslapen kan ik wel willen, maar dat gaat gewoon niet echt. Vrijheid is voor mij een wijntje op zijn tijd, maar een duf gevoel of hoofdpijn is voor mij geen vrijheid. Relaxen vind ik fijn, maar een hele dag op een strandbedje krijg ik last van mijn lijf.

 

Kortom. Je hebt wensen en behoefte, maar je hebt een speelruimte waar je rekening mee moet houden. Als je je hier bewust van bent voorkom je frustratie. Kijk naar mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

 

Een aantal voorbeelden:

Situatie jonge kinderen en uit willen rusten op vakantie

  • Ga bijtijds naar bed.
  • Zoek locaties uit waar ze veilig kunnen spelen en neem iets voor jezelf mee (boek, tablet of een old skool sudoku boekje). Minder energie verspillen zorgt er namelijk ook voor dat je uit rust.
  • Neem spelletjes mee of tekenspullen. Samen rustig spelletjes doen of tekenen is best ontspannend. Ontspannen = uitrusten.

 

Situatie lange stranddagen en relax de dag doorkomen (fysiek en mentaal)

  • De truc op een pijn/stijf lijf te voorkomen is afwisseling. Wissel zwemmen en strand liggen af. Misschien moet je jezelf af en toe forceren om van het luie strandbedje af te komen. Maar het betaalt zich terug!
  • De dag proberen te starten met wat beweging in de vorm van een wandelingetje of wat rek en strek oefeningen.

 

Situatie alcohol geeft mij een gevoel van vrijheid, maar ook hoofdpijn

  • Dit onderwerp leeft zo, hier ga ik een aparte blog aan wijden. Stay tunned.

 

En nu jij!

Pak een leeg vel en schrijf alles op wat jij graag wilt tijdens deze wilt ervaren. Dus niet praktisch alle dingen die je precies wilt doen (zoals precies de musea dit je wilt bezoeken, de bus tijden van de trip naar highlight X). Maar het gevoel dat je deze vakantie wilt ervaren en wat voor jou daar belangrijk in is.

Vind je dit waardevol? Volg ons dan ook op Instagram, zodat je precies weet wanneer we de nieuwste blog uit deze vakantie reeks publiceren.

 

 

 

 

 

 

 

 

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl