8f10e4a2 577a 4346 af53 af86c8a8b0a4 4

Alcohol SOS – vakantie editie

Blog door Vivianne

Een koud drankje aan het einde van een zomerse dag, heerlijk. Het geeft mij een gevoel van vrij zijn. Geen verplichtingen te hebben. Het ultieme vakantie gevoel dus. Ik vind het daarom best logisch dat er meer gedronken wordt dan normaal. Toch is het dubbel, ik krijg vaak terug van onze sporters ‘Deze vakantie heb ik echt veel te veel gedronken. Het was wel lekker, maar echt te veel van het goede.’ Aan de ene kant is het goed dat die hoeveelheid er voor zorgt dat de desbetreffende persoon echt even klaar is met de alcohol. Maar wellicht is het fijner om anders met de alcohol om te gaan, waardoor je geen langdurige kater aan je vakantie overhoudt. Geen alcohol is voor de meesten geen optie, minderen is ingewikkeld. In deze blog ga ik je laten zien hoe je jezelf een speelruimte creëert. Een manier waarop jij prima je drankje(s) kunt drinken, maar binnen een kader dat voor jou lekker voelt. Vooraf, tijdens en daarna. Kortom, een blijvend goed gevoel over je alcohol gebruik.

 

Jij & drank.

Waarschijnlijk ken jij jezelf inmiddels. En weet je dat als jij bij de lunch begint met drinken, je de hele middag blijft door borrelen. En dan de remmen los gaan en je van alles eet waar je aan het eind van de rit niet lekker bij voelt. Of die aperol spritz die er bij jou voor zorgt dat je recalcitrant wordt (lees: de avond eindigt met shotjes aan de bar). En de ochtend er na  met hoofdpijn en een weeïg  gevoel op staat met het voornemen deze dag rustiger aan te doen. Maar die fles wijn bij het diner wel weer een heel goed idee lijkt. Nou ja, de kans dat je enige (levens)ervaring hebt opgedaan om dit gebied is groot.

 

Je zou denken dat je er van leert, maar het blijkt toch een hardnekkig leerpunt. Waarom? Omdat je geen plan hebt. Alleen een voornemen ‘niet drinken’ of ‘minder drinken’. Als je focust op hetgeen dat je niet wilt, da krijg je dat juist wel – net als die roze olifant waar je niet aan mag denken. Je hebt geen plan. Geen speelruimte waarbinnen je jezelf lekker voelt en je kunt bewegen. Lees vooral verder, zodat jij een speelruimte voor jezelf gaat bepalen. Waardoor jij meer gaat genieten van minder.

 

Jouw speelruimte.

In de basis is het gemakkelijk: als je minder drinkt, heb je minder last van. Uiteindelijk heb je er dus meer plezier van.  Hoe drink jij minder, zonder dat het een beperking voor je voelt? Ik heb een aantal mooie en eenvoudige opties voor je onder elkaar gezet.

 

Drink ritme – Hanteer een drink ritme. Je drinkt gewoon zoveel je wilt, alleen je houdt dit ritme aan
1 drankje, 2 water, 1 drankje, 2 water, etc. Hierdoor beperk je jezelf niet, maar doordat je veel water binnen krijgt zal je uiteindelijk minder drankjes drinken. Mocht je wel dezelfde hoeveelheid drinken, dan is de alcohol flink verdund en heb je er minder last van.

 

Drink rooster – Werk met drink rooster
De ene dag drink je wel en de andere dag eventjes niet. Zo houd je het in balans. Je geniet van je drankje op dag 1 en op dag 2 sla je een rondje over. Niets aan de hand.

 

Alcohol budget – Geef jezelf een alcohol budget
Misschien ga jij prima op 2 drankjes per dag, maar neem je er 3 dan heb je er wel last van. Houd het dan lekker bij die 2 drankjes! Je zou ook kunnen werken met een week budget van bijvoorbeeld 7 consumpties per week. De grap is dat je dan heel bewust keuzes maakt wanneer je wel/geen een drankje pakt. Je wordt kritischer. Het zal toch zonde zijn als er een heel mooi moment nog gaat komen deze week en je geen budget meer over hebt?

 

Ga voor halfHalveer je glazen
Halfvolle glazen smaken net zo lekker als volle glazen. Misschien nog wel lekkerder, omdat je drankje kouder blijft. Een koud biertje smaakt veel lekkerder dan lauw doodgeslagen bier. Je kunt je glas verdelen met je tafelgenoot. Je kunt ook halve glazen wijn bestellen, dit wordt steeds normaler in de horeca. Een andere optie is om veel ijsklontjes aan je rose toevoegen. Dit smelt en verdund je rose.

 

Drink 0.0% – Ga aan de 0.0
Het kan zijn dat jij met een gezelschap bent dat aan de lopende band doordrinkt. Je kunt jezelf aanwennen om regelmatig een 0.0 drankje te bestellen. Zo lijkt het alsof je mee doordrinkt, maar je krijgt minder alcohol binnen. En die 0.0 biertjes zijn echt heerlijk op een warme dag. Denk aan een frisse radler, maar ook zomer 0.0 witbier is ook echt een aanrader. Er zijn nu ook hele hippe gezondheidsdrankjes te koop, zoals kombucha en waterkefir. Dan drink je wel wat anders dan water, maar het is niet zo calorierijk als frisdrank.

 

Nu jij.

Ik ben benieuwd vorm welke speelruimte je het meest aanspreekt. Wordt hier in te toepassing niet te rigide in. Het kan zijn dat een alcohol dagbudget perfect werkt voor jou in week 1 van de vakantie, maar dat in week 2 je meer voelt voor het drink ritme 1:2. Het belangrijkste is dat jij doet wat voor jou goed voelt in het moment zelf, maar ook daarna.

 

 

 

 

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl