Februari 2020 02

Afvallen? Doe een keuken make over!

Blog door Vivianne

Herken je dit; Je loopt naar de keuken voor een kopje thee en bij het klaarmaken van je theetje kom je de koekjestrommel tegen. Voor je het weet loop je kauwend op een koekje de keuken uit met een kop thee in je handen. Je installeert je vervolgens op de bank, maar dan komt je partner naast je zitten met een zak drop. En warempel voordat je er erg in hebt, heb je al 5 dropjes weggegeten. Je baalt als een stekker dat je niet meer motivatie en wilskracht hebt. Dat je hierdoor gefrustreerd raakt is begrijpelijk. Maar wat gebeurt er eigenlijk echt? En is het wel een kwestie van motivatie en wilskracht?

Ik denk dat het voor een deel te maken heeft met motivatie en wilskracht, maar het heeft voor een heel groot deel te maken met jouw omgeving. Mijn advies: richt jouw omgeving in op jouw doelstellingen. Hoe? Via een keuken makeover. Dit is DE manier om jouw leefomgeving (nog) beter in te richten op de gezonde leefstijl die jij ambieert. Na het lezen van deze blog sta je te popelen om aan de slag te gaan en weet je precies hoe je het aan moet pakken.

Lege tank en overvolle maag

Motivatie en wilskracht moet je eigenlijk zien als een tank, gevuld met energie. In het begin van de dag of week is deze goed aangevuld. Je hebt veel energie waardoor situaties die een beroep doen op jouw motivatie en wilskracht gemakkelijk het hoofd kan bieden. Gaande de dag (of week) raakt die tank steeds leger en leger. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om ongezonde zaken te kunnen weerstaan. ’s Ochtends vroeg kun jij prima weerstand bieden aan de traktatie van jouw collega, maar als dezelfde traktatie aan het eind van de dag nog steeds pontificaal op de koffietafel staat dan is de kans groot dat je toch voor de bijl gaat.

Stappenplan keuken makeover

Je omgeving is dus zeer bepalende factor of je jezelf wel/niet aan je gezonde voornemens kunt houden. Helaas heb je niet alles onder controle. Wat je wel onder controle hebt, is jouw eigen voorraad thuis. Jij bepaalt (grotendeels) zelf welke voeding je in huis haalt en waar je het opbergt. Door je keuken, vriezer en andere voedingsopslagplaatsen goed onder handen te nemen is de kans erg groot dat jij je veel beter aan jouw gezonde voornemens kunt houden. Hieronder het stappenplan.

Stap 1: Maak een rode, oranje en groene lijst van alle producten die jij graag en/of regelmatig eet.

Hiermee krijg je inzicht in jouw voedingsvoorkeuren en wordt het gemakkelijker om jouw keuken, voorraadkast en vriezer daar goed op in te richten.

Op de rode lijst zet je: producten die je niet helpen bij het bereiken van je doel, waar je niet goed op reageert, waar je altijd TE veel van eet of die extreem bewerkt zijn. Een aantal voorbeelden: cola, cake, friet etc. Dit is zijn de zogenaamde no go foods’.

De oranje lijst bevat: Dit is de voeding waar je af en toe een beetje van eet of iets dat je alleen maar eet als je uit eten gaat. De Slow down foods.

En op de groene lijst plaats je alle voedzame producten die goed zijn voor jou en bijdragen aan het bereiken van jouw doel. Dit zijn vaak onbewerkte producten, zoals courgette, tomaten, peulvruchten etc. Dus jouw ‘Anytime foods

Stap 2: Pak een grote vuilniszak en loop jouw voorraadkasten af. Alles wat in rode categorie behoort gooi je weg.

Natuurlijk is het zonde om voeding weg te gooien, maar je kunt je afvragen of voeding die niet voedt wel voeding genoemd mag worden…

Wat ik ook vaak te horen krijg is ‘Dat koop ik voor de kinderen’, ‘Dit is voor als er bezoek komt’ of ‘Ja maar mijn partner die MOET altijd…’. Je kunt je afvragen of je degene van wie je houdt wel wilt volstoppen met ongezonde producten dat schadelijk is voor hun gezondheid. Wellicht is er ook iets van de orange lijst dat je prima aan bezoek kunt aanbieden of dat de kids ook erg lekker vinden. Onze kleine meid geniet net zo van een medjoul dadel als van een koekje. En mijn ervaring met bezoek is: 90% van het bezoek dat bij ontvangen wilt graag zo gezond eten, dus als er alleen maar lekkere gezonde dingen op tafel staan wordt dat erg gewaardeerd. 

En wat betreft je partner, bespreek jouw doel. De kans is groot dat hij/zij het goed vindt dat je gezonder wilt gaan leven en dat hij/zij eigenlijk dezelfde wens heeft. 

Stap 3: Deel de voorraadkasten zo goed mogelijk in. Zet de ‘anytime producten’ voor het grijpen.

Zorg dat je voor de oranje producten wat meer moeite moet doen. En mocht je nu toch rode producten in huis hebben dan heb ik hier wat tips voor je:

  • Koop het niet meer 😉 
  • Zorg dat je het niet ziet liggen. Leg het achterin op de bovenste plank van de voorraadkast.
  • Vries het in. Tegen die tijd dat het ontdooit is heb je jezelf rustig afgevraagd of je dit wel echt wilt. De kans dat je jezelf bedenkt is dan best groot of dat als je het toch eet, je er minder van pakt. 

Stap 4: Gebruik een boodschappenlijst, waarvan 80% groen en 20% oranje (heel soms een beetje rood).

Wanneer je dan tegen de tony chocolony aanbieding ‘3 voor de prijs van 2’ denk je ‘Goh leuk, maar dat heb ik niet nodig, want dat staat niet op mijn lijst. Nee en dit is ook niet nodig voor als er onverwachts bezoek komt, want ik heb sowieso rauwkost met een lekkere humusdip in huis. En Nee het is ook goed lekker voor de kinderen.’

Aan de slag!

Door een keuken makeover zal je gemakkelijk en bijna onopgemerkt 300-400 kcal per dag minder binnenkrijgen, omdat je gewoonweg niet tegen rode verleidingen aan loopt die je dwingen wilskracht en discipline op te brengen. Als het met mij vraagt is deze make over een van de beste manieren om van je overtollige kilootjes en/of slechte eetgewoontes af te komen. Succes!

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl