15 kg afvallen

15 kg kwijt: Het mentale proces tijdens deze afvalrace

Blog door Vivianne

Yeah! Ik heb weer een klant die op een gezonde manier 15 kg is afvallen! Wat een heerlijke kick geeft dat. Ze ziet er veel fitter en gezonder uit en dat maakt me zo trots. Maar als je me vraagt waar ik het meest trots op ben, dan is dat de mentale switch die ze gemaakt heeft. Van een futloze en uitgeputte versie van zichzelf, is ze getransformeerd naar degene die ze al tijden kwijt was, namelijk: zichzelf! En dat is precies waarom ik zo van mijn werk houd. Ik zie mensen veranderen van uitgebluste versies van zichzelf naar krachtige, energieke personen die hun potentieel benutten. Dit gebeurt niet van de een op andere dag. Dit is een proces en bij de ene sporter gaat de knop sneller om dan bij de ander. In deze blog deel ik de fases die de hiervoor beschreven dame heeft doorlopen. Dit wil ik graag met je delen, zodat jij er vertrouwen uit haalt voor jouw eigen proces.

De start

‘Maar Viev, ik heb het echt gehad. Ik herken mezelf niet meer. Dit ben ik niet en dit wil ik niet meer.’ Dit waren letterlijk haar woorden uit ons eerste gesprek. Ik heb doorgevraagd, waarom is ze zo anders gaan eten en hoe kan het dat ze zoveel in gewicht was aangekomen? Vaak gaat daar iets aan vooraf. Natuurlijk ben ik geen psycholoog, maar als haar trainer wil ik graag mee denken in oplossingen passend in haar leven. Grote life events zorgen ook voor grote veranderingen in zijn/haar lifestyle. Denk aan een verhuizing, geboorte van een kind, nieuwe baan etc. Die veranderingen zijn er nu eenmaal en daar moet je een nieuwe balans in vinden. Maar niet alles tegelijkertijd. Het belangrijkste in deze fase is dat iemand start en in de actie modus komt.  

Eerste overwinning

De eerste periode ging super voorspoedig. Actief ging deze sportster aan de slag met mijn voedingsadvies en in de PT-sessies probeerde ze ook alles uit haar training te halen. De eerste 3-4 kg vlogen er zo af. Heerlijk was dat. Het gaf haar een bootst en mij het bewijs dat ze goed aan de slag was met mijn adviezen. Dit zou ze lekker zo gaan volhouden zei ze tegen mij. Ik gaf aan dat ik dat een perfect plan vond, maar dat ze kon verwachten dat het hierna iets langzamer er af zou gaan of dat ze even zou stabiliseren in gewicht – en dat dat er bij hoorde. Mijn belangrijkste doel voor haar was niet de weegschaal, maar haar weer zichzelf laten voelen. Ik wist namelijk dat als zij zich goed zou voelen het hele afvallen en fitter worden proces van zelf zou verlopen. 

Frustratie en terugvallen

Een paar weken na haar start brak haar vakantie aan. Ze had goede voornemens: dagelijks wandelen, weinig buiten de deur eten, maar zoveel mogelijk in het vakantie huisje. Op zich ging dit wel aardig, maar eenmaal weer thuis viel ze weer in oude patronen: te veel eten, snoepen en snacken. De verloren kilo’s kwamen er weer langzaam bij. Dit vond ze super frustrerend en dagelijks nam ze voor om dit te doorbreken, maar dat lukte gewoonweg niet. In een gesprek met haar probeerde ik helder te krijgen wat er voor zorgde dat ze niet meer terug kon komen in die goede flow waar ze in zat. Benoemen en uitspreken waar de echte crux zit is lastig en kan eng zijn. Als je weet waar het struikelblok zit, dan kun je er ook wat aan doen. Alleen mensen zijn gewoonte dieren en houden over het algemeen niet van veranderingen..

Het inzicht

Maar deze dame was vastberaden haar doel te bereiken. Ze had de moed om uit te spreken waar ze allemaal tegen aan liep. Extern speelde er van alles: druk gezinsleven, slaaptekort, werk etc. Maar om het echte (interne) probleem wond ze geen doekjes ‘Ik heb een serieuze suikerverslaving en daar moet ik van af. Ik wil een detox doen.’ Oke, helder. Nou ben ik niet per se voorstander van een strenge sap detox, dus heb ik voor haar een voedingsplan opgesteld voor 2 weken. Deze bestond uit veel producten met een detox-achtige werking. Denk bijvoorbeeld aan gepofte knoflook en veel groene groenten. Het doel van de detox was heel helder: Haar lijf resetten door heel clean te eten. Geen gekke, ingewikkelde en dure detox sappen, maar gewoon schoon eten. Deze 2 weken waren best pittig voor haar, maar omdat ze een afbakening in de tijd had kon ze zichzelf heel scherp houden. 

Vertrouwen

Tijdens de detox periode viel ze heel weinig af. Natuurlijk had ze daar wel op gehoopt. Ik heb haar meerdere malen op het hart gedrukt dat het belangrijkste doel van de detox challenge het resetten van haar lijf was en niet het afvallen. Haar lijf moest eerst weer in een gezond status terecht komen, voordat ze weer kon gaan afvallen. Een lichaam dat craving heeft naar zoet, vet of extreem zout is niet in balans. Dit belemmert het lijf tijdens het afvallen. Doordat we dit uitvoering bespraken begon ze langzaam overtuigd te raken dat ze moest vertrouwen in haar proces. Als ze consistent zou blijven ging ze haar doel bereiken. Ik vind het als trainer daarom ook zo belangrijk hier goed aandacht aan te besteden. Soms gaat dit ten koste van de training zelf. Er blijft immers minder tijd over om aan de gewichten te trekken. Maar vertrouwen in het proces waardoor mensen ‘on track blijven’ is essentieel voor het realiseren van doelstellingen. 

Resultaat 

Zoals ik al had verwacht daalde het gewicht op de weegschaal. Eerst mondjesmaat en daarna maakte de weegschaal een diepe daling naar beneden. Dit gaf mijn cliente een goede bootst, waardoor ze ook energie kreeg om op andere vlakken aan de slag te gaan: hardlopen voor het werk, naast het trainen bij mij ook te sporten in een open gym en te gaan kijken of ze ook op carriere gebied wat kon verbeteren. In mijn beleving heb je het dan echt over lifestyle changing! 

Lifestyle changing

Van een vermoeide jonge vrouw, naar een energieke  jonge dame die met stelligheid zegt: ‘Deze manier van leven past bij mij en houd ik vol’. Zelf wilt ze nog wat kilo’s kwijt, maar ze weet nu dat ze gewoon zo door kan gaan en dat het dan wel komt. Ze zit op je juiste weg, dat weet ze en dat voelt ze. Ze heeft mij niet meer zo hard nodig, ze kan nu zelf door. Voor mij als trainer is het soms jammer om afscheid te moeten nemen van klanten, maar het resultaat waar ik ook een steentje aan heb bijgedragen is voor mij het meeste waard.  

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl