target 1955257 1920

1 goed voornemen: ✅

Blog door Vivianne

‘2020 gaat MIJN jaar worden. Ik ga echt fit worden, die promotie gaat dit jaar lukken en ik ga die thuisstudie Spaanse taal weer oppakken.’ Je hoort het jezelf nog zeggen op oudjaarsavond. Het leek zo’n goed idee al die goede voornemens. Alleen moet je nu toch bekennen dat je nog weinig stappen in de goede richting hebt gezet. ‘Waarom?’ vraag je jezelf geïrriteerd af. Nou ik heb het antwoord voor je: Je wilt te veel. In deze blog laat ik je zien hoe je echt succes kunt boeken met jouw goede voornemen.

Maak 1 keuze

Wees eens eerlijk hoe veel energie en motivatie heb jij nog als je om 20.00 thuis komt na een werkdag van 07.00-19.00? Waarbij je ook nog eens 2,5 uur in de auto hebt gezeten. Vol voor je promotie gaan betekent namelijk langere werkdagen. Kruip jij ’s avonds echt nog eens achter de pc om die fijne thuisstudie Spaans af te maken? 

Theoretisch gezien kun je een strakke planning maken. Hierdoor lijken al jouw goede voornemens allemaal mogelijk, maar we zijn nu eenmaal geen machines. We hebben de ene dag nu eenmaal meer energie en motivatie dan de andere. En na een dag werk zit je hoofd gewoon vol. Bewegen, sporten of in bad gaan zijn dan veel fijnere dingen om te doen. 

Doen: Kies 1 voornemen waar je echt succes in wilt boeken en ga daar voor. Op deze manier ga je ook resultaat boeken waardoor je gemotiveerd blijft. Beter 1 ding goed, dan 2 dingen half.

Focus op 1 ding

Om ergens echt beter in de worden en succes te boeken heb je focus nodig. Hiervoor is het belangrijk dat je 1 ding kiest. 1 ding dat je het aller belangrijkst vindt en jezelf op focust. Die focus geeft een duidelijke richting aan jouw acties. Stel je voor: je staat in een volle kroeg en je bent op zoek naar jouw vriendin. Je loopt door al die mensen heen op zoek naar haar. Op dat moment dat je alleen gefocust bent op het vinden van haar, vind je haar het snelst. Wanneer je nog een praatje maakt hier en daar zal het veel langer duren voordat je haar vindt (en als je haar vindt is het vaak toeval).

Hetzelfde gaat op voor jouw goede voornemens. Je wilt bijvoorbeeld fitter worden. Hiervoor ga je naar de sportschool. Je hebt een uurtje ingepland voor jouw training. Je kunt niet uitlopen, want wanneer je naar huis rijdt pik je namelijk gelijk jouw zoontje op van muziekles. Als jij tijdens dat gym uurtje constant bezig bent met je telefoon zal het veel langer duren voordat jij jouw training hebt afgewerkt. Op deze manier is de kans groot dat je maar 75% van je training af krijgt. Daarnaast ben je ook minder geconcentreerd. Hierdoor voer je de training ook op een lager pitje uit. Je effort dus minder, laat het 10% minder zijn. Hierdoor boek je maar 65% resultaat, in plaats van de gewenste 100%.

Doen: Focus op 1 ding en laat je niet afleiden door onzinnigheden. Plan blokjes in en hoe verleidelijk ook: don’t go out that box ;).

Doe 1 ding

Wij willen vaak te veel in een korte tijd. Hoe efficienter hoe beter. Multitasken lijkt een enorme uitkomst; meer dingen tegelijkertijd doen. Sorry dat ik je dit ga zeggen, maar multitasken levert je eigenlijk alleen maar minder resultaat op! Je krijgt er stress van en je houdt er geen voldaan gevoel aan over. Mijn advies: doe 1 ding tegelijkertijd met je volle aandacht. Op die manier behaal je de beste resultaten. 

Wist je bijvoorbeeld dat je met multitasken bijna 1/3 van je tijd verdoet aan het switchen tussen de taken. Je brein moet namelijk op nieuw focussen en dit kost tijd. Je denk tijdefficient bezig te zijn, maar je vergooit dus 1/3 deel van je tijd! 20 minuten per uur, 160 minuten op een werkdag van 8 uur. Gewoon weg die tijd aan niets! Zonde. Zo werkt het ook met goede voornemens. Als je dus wilt ecceleren op het gebied van gezondheid, dan moet je single tasken. 

Je wilt bijvoorbeeld gezonder eten. Je duikt het internet op om opzoek te gaan naar gezonde recepten. Tussendoor krijg je een telefoontje van je moeder, staat de postbode aan de deur met jouw pakketje en ruim je de vaatwasser uit. Na een uur heb je nog geen 2 gezonde recepten uitgekozen. Dit werkt frustrerend in plaats van motiverend.

Doen: Is jouw doel gezonder leven? Zorg dan dat je alle activiteiten die je daarvoor moet doen, bewust doet. 1 ding tegelijkertijd. 

1 nieuwe gewoonte

Eigenlijk is een goed voornemen niets anders dan het handhaven van bepaald gewenst gedrag. Een nieuwe gewoonte dus. Stel jouw goede voornemen in 2020 is meer bewegen.  Begin dan met 1 bewuste gedragsverandering, bijvoorbeeld op de fiets naar het werk i.p.v. de auto. Herhaal dit dag in, dag uit, week in week uit. In het begin moet je er bewust over na denken om je fiets uit de garage te pakken, maar na een week of 4 doe je het automatisch. Doordat je het consistent doet, wordt het fietsen naar je werk onderdeel van jouw dagelijkse routine.  Een nieuwe gewoonte is geboren! 

Wat voeding betreft kun je het ook zo aanpakken. Je wilt gezonder gaan eten in 2020. Begin dan met het aanpassen van je ontbijt. Verzin 3 gezonde ontbijt varianten waarmee je kunt afwisselen. Gaat dit een paar weken goed. Dan kun je er voor kiezen om je lunch ook gezonder te maken. Weer verzin je enkele varianten. Na een paar weken wordt het normaal om op deze gezonde manier te ontbijten en lunchen. Je kan dan ook nog een stapje verder door je avondeten ook te ‘healthy-graden’. En zo heb bereik je jouw goede voornemen door jezelf stapje voor stapje 1 nieuwe gewoonte aan te leren. 

1 + 0 = 💯

Kortom, wanneer je bewust kiest voor 1 goed voornemen is de kans groot dat je succes boekt. Maak een keuze in wat voor jou ECHT belangrijk is, behoud je focus, single task en maak van jouw nieuw bewuste gedrag simpelweg gewoontes. En BAM! Jouw goede voornemen staat!

Afspraken met een personal trainer helpt je jouw doelstelling duidelijk te maken, je focus te behouden, effectief en consequent te trainen. Maak van jouw voornemen een gewoonte, neem contact met ons op via info@targetpt.nl of vul het contactformulier in. Tot snel!

mm

Blog door Vivianne

Hard werken wordt altijd beloond

Ga terug

Contact

Target Personal Training
Nijmegen-Lent | Beek
06 415 898 38

info@targetpt.nl